Popularne Wiadomości

Wybór Redakcji - 2019

Ekstremalna arytmetyka - dom o nazwie 18.36.54

W Connecticut wybudowano dom o różnych kątach i nachylonych ścianach, obliczony według specjalnego systemu matematycznego

Para zwróciła się do Daniela Libeskinda z prośbą o utworzenie rezydencji na swojej stronie w Connecticut po wizycie w słynnym Muzeum Pamięci Żydowskiej, zbudowanym przez architekta w 1998 roku w Berlinie. Pomimo tego, że klienci mają bezpośredni związek ze światem sztuki, poprosili Libeskinda, aby nie przekształcał posiadłości w "galerię sztuki" lub "salę wystawową", ale by wprowadzić jak najwięcej ekstremalnych linii. W końcu to właśnie zaobserwowali w Muzeum Berlińskim - zboczach ścian, sufitów i schodów.

Dom jest zbudowany na terenie kraju w Connecticut, którego całkowita powierzchnia wynosi 54 akrów, jest otoczony dębowym gajem i ruinami konstrukcji zbudowanej w XVIII wieku. I właśnie w tym zakątku raju postanowili zbudować zmodernizowaną chatę, w której mogliby się zrelaksować, spędzić wolny czas na lekturze, gotować pyszne jedzenie, podziwiając krajobrazy.

Architekt podjął się stworzenia podmiejskiej rezydencji z pełną odpowiedzialnością, a wkrótce budynek ze stali nierdzewnej składający się z 18 nachylonych powierzchni, 34 górnych punktów, podobnych do krawędzi noża i 54 linii, zbudowanych zgodnie ze specjalnym systemem obliczeń matematycznych, wzrósł wśród wiekowych dębów. stosowane przez Libeskind w rozwoju projektu. To matematyczne obliczenia wpłynęły na nazwę, a letnia rezydencja otrzymała 18,364.

Wewnętrzna strona stalowego dachu zdobiona jest naturalnym drewnem - ciemnym, ciepłym i przytulnym dębem. W salonie uwaga jest zafascynowana kominkiem, wokół którego znajduje się wbudowana zygzakowa sofa. Prawie wszystkie meble w domu, zgodnie z pomysłem projektanta, są wbudowane - jest to stół jadalny, ławki, półki na książki, wszelkiego rodzaju zestawy słuchawkowe, chociaż właściciele domu wprowadzili nieco kontrastu we wnętrzu pokoju, dodając do niego styl George'a i przytulne lampy.

Poprzez manipulowanie powszechną ideą, że prywatna przestrzeń danej osoby powinna być ukryta przed wzrokiem ciekawskich, projektant zniszczył stereotypy i nie użył żadnych technik we wnętrzu, aby objąć dostęp do środowiska. Wszelkiego rodzaju nisze, zaciszne kąty mieszają się ze wspólnymi przestrzeniami i tylko przez ogromne sięgające od podłogi do sufitu okna oferują widok wspaniałych krajobrazów, a zasłony, zasłony i rolety nie przeszkadzają w kontemplacji natury.

Okna są wstawiane w otwory dachowe i tylko jedna prostopadła ściana domu, przylegająca do kuchni, jest uosobieniem pragmatyzmu euklidesowego. Nawet kominek został zainstalowany pod spadzistą ścianą.

Niższe piętro domu ma proste linie, jest sala do jogi, spiżarnia, pokój gościnny ze składanym łóżkiem.

Brązowe panele ze stali nierdzewnej, które pokrywają zewnętrzną część budynku, mają tendencję do zmiany ich koloru i uzyskiwania różnych odcieni od czarnego węgla do purpurowej i ciemnobrązowej w zależności od pozycji obserwatora i pory dnia. Ponadto panele mogą zmienić błyszczący połysk na słaby matowy połysk.

Panele ze stali nierdzewnej są instalowane na konstrukcyjnych panelach ze sklejki termoizolacyjnej, których podstawa jest przymocowana do stalowej ramy składającej się z czterech narożnych łuków. Panele z dębu po wewnętrznej stronie dachu są przymocowane do stalowej ramy za pomocą metalowych kołków. Te obszary paneli dębowych, które wychodzą na ulicę, są traktowane w specjalny sposób, aby oprzeć się wietrzeniu. Część wewnętrznych ścian, nie ozdobionych dębem, była wyłożona szwedzkim tynkiem.

Aby zapobiec negatywnym skutkom deszczu i śniegu na stalowych panelach i chronić je przed przebarwieniami, rynny są przymocowane do dolnej krawędzi dachu, a rury odprowadzające są wbudowane w ściany. Dom jest ogrzewany zgodnie z zasadą ogrzewania promiennikowego dla posadzki betonowej, ale w razie potrzeby można włączyć ogrzewanie z powrotem.

Obejrzyj wideo: Programming - Computer Science for Business Leaders 2016 (Czerwiec 2019).

Zostaw Swój Komentarz